15 listopada 2025 r. w Stryszawie odbyła się 23. edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. Konkurs organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie oraz Urząd Gminy Stryszawa we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Suchej Beskidzkiej. W konkursie wzięło udział 19 grup prezentujących potrawy z ziemniaków oraz nalewki.
Komisja w składzie: Beata Hejnor – przewodnicząca komisji, mistrz w zawodzie kucharz i nauczyciel gastronomii w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach, Julia Karolina Handerek – dietetyk i nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Bartosz Komuniecki – kucharz, szef kuchni „Jagnię na Winie”, przyznała:
W Kategorii III – Tradycyjne nalewki
II miejsce dla KGW Budzów „Budzowskie Gaździny”
Nagrodę specjalną Małopolskiej Izby Rolniczej otrzymało KGW Bieńkówka za zacierke z tartych ziemniaków.
Gratulujemy i zapraszamy do galerii zdjęć.














