Tryb kontrastowy
Rozmiar tekstu:
 
 
 

BIBLIOTEKA I OŚRODEK
ANIMACJI KULTURY
GMINY BUDZÓW

bioak Budzow

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

ORKIESTRY DĘTE

ZESPÓŁ REGIONALNY

ORKIESTRY DĘTE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

Zespół Regionalny

IMPREZY KULTURALNE

TWÓRCY LUDOWI

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

Zespół Regionalny

IMPREZY KULTURALNE

KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

ZESPÓŁ REGIONALNY

XV POWIATOWY KONKURS POTRAW I PALM WIELKANOCNYCH, BIEŃKÓWKA – 13 KWIETNIA 2019 R.

Tegoroczna, piętnasta już w historii edycja Powiatowego Konkursu Potraw i Palm Wielkanocnych odbyła się w dniu 13 kwietnia 2019 r. w „Domu Wiejskim” w Bieńkówce. W Konkursie zorganizowanym przez Bibliotekę i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Budzów i Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej wzięło udział 10 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego. Przedstawicielki podbabiogórskich Kół  przystąpiły do Konkursu  w dwóch kategoriach: Potrawy Wielkanocne oraz  Palma Wielkanocna. W tym dniu w sali Domu Wiejskiego  było niezwykle kolorowo. Gospodynie włożyły w przygotowania wiele serca. Na uginających się od potraw stołach królowały różnego rodzaju mięsa, wędliny, sery. Nie brakowało też wielkanocnych mazurków, bab i kołaczy, a po sali roznosił się wspaniały zapach przygotowanych dań. Można było zobaczyć również tradycyjne pisanki farbowane łuskami cebuli, na których igłą wydrapywano najróżniejsze wzory. Kolorowe palmy wykonane z bazi i bukszpanu, przyozdobione różnorodnymi kwiatami z bibuły i krepiny, a także wstążkami jeszcze bardziej wprowadzały uczestników Konkursu w klimat zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkiej Nocy.

Zanim jednak przystąpiono do oceny potraw i palm, zaproszonych gości wśród których byli między innymi:  Patryk Jaki – Wiceminister Sprawiedliwości, poseł Sławomir Hajos, senator Andrzej Pająk, starosta Józef Bałos, przewodniczący Rady Powiatu Ryszard Hadka oraz prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki, przywitała Krystyna Szczepaniak – przewodnicząca Rady Gminy w Budzowie oraz Danuta Kawa – dyrektor Biblioteki i Ośrodka Animacji Kultury Gminy Budzów.

Po powitaniu przybyłych gości, na scenie wystąpiła Grupa Apostolska z Bieńkówki, która zaprezentowała poruszające, okraszone wspaniałą muzyką przedstawienie „Misterium Męki Pańskiej”. Wielkopostny program słowno – muzyczny został napisany i wyreżyserowany przez panią Renatę Szczepaniak, opiekuna grupy. Po części artystycznej, nastąpiło poświęcenie potraw przez ks. proboszcza Rolanda Hopciasia. Następnie słowo do zebranych gości i uczestników Konkursu skierowali: minister Patryk Jaki, poseł Sławomir Hajos, senator Andrzej Pająk i starosta Józef Bałos. W krótkich przemówieniach podkreślona została wartość tradycji, a także potrzeba jej podtrzymywania i kultywowania.  W wypowiedziach przemawiających zawarte zostały również życzenia świąteczne. 

Kolejnym punktem imprezy kulturalnej była ocena Potraw i Palm Wielkanocnych.  W tegorocznym jury zasiedli: Zofia Bąbol – technik żywienia, Małgorzata Wójtowicz – Wierzbicka – etnograf w Muzeum im.  Władysława Orkana w Rabce – Zdroju  oraz Andrzej Peć – etnograf, regionalista. Po dokładnym obejrzeniu wszystkich palm i długiej dyskusji przyznało następujące nagrody i wyróżnienia: 

Kategoria: „Palma Wielkanocna”
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich “Redz” z Tarnawy Górnej
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Zachełmnej
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Jachówki
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Budzowa

Kategoria: „Potrawy Wielkanocne”
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Bieńkówki
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Palczy
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Mioduszyna” z Zembrzyc
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Baczyna
wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich z Wieprzca
wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich ze Stryszawy Dolnej

Nagrodę specjalną ufundowaną przez Małopolską Izbę Rolniczą  i wręczoną przez Ryszarda Czaickiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Wieprzca.

Czas oczekiwania na werdykt komisji konkursowej umilił występ zespołu regionalnego „Góralska Hora”. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków.

Galeria