Tryb kontrastowy
Rozmiar tekstu:
 
 
 

BIBLIOTEKA I OŚRODEK
ANIMACJI KULTURY
GMINY BUDZÓW

bioak Budzow

Zespół Regionalny

ZESPÓŁ REGIONALNY

IMPREZY KULTURALNE

KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH

TWÓRCY LUDOWI

Zespół Regionalny

IMPREZY KULTURALNE

ORKIESTRY DĘTE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

ZESPÓŁ REGIONALNY

ORKIESTRY DĘTE

IMPREZY KULTURALNE

IMPREZY KULTURALNE

POWIATOWY KONKURS POTRAW I PALM WIELKANOCNYCH – BIEŃKÓWKA, 08 KWIETNIA 2017 R.

Święta Wielkanocne to najważniejsze, najstarsze i najradośniejsze święta chrześcijaństwa. To święta upamiętniające śmierć krzyżową i  Zmartwychwstanie Chrystusa. To szczególny okres dla Kościoła Katolickiego.   Czas  zadumy, refleksji, modlitwy, czynów pokutnych. Niezwykłym wzbogaceniem przeżyć religijnych są zwyczaje i obrzędy świąteczne, które nieodłącznie towarzyszą Wielkanocy. Trwając w kulturze przodków i pamiętając jak ważną rolę  w życiu człowieka odgrywa tradycja,    od   ponad dziesięciu lat    w Bieńkówce organizowany jest „Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych”, którego organizatorami są Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Budzów i Starostwo Powiatowe  w Suchej Beskidzkiej. Sięganie do źródeł i korzeni pozwala na uświadamianie tego, co stanowi o niepodważalnych wartościach narodu, jego odrębności i bogactwie kulturowym. Dlatego od początku inicjatorom Konkursu przyświecały  i towarzyszyły słowa Leona Potockiego „Pielęgnujmy dawne przodków obrzędy, to, co weszło w zwyczaj, niech zwyczajem zostanie, a to, cośmy od Ojców zasłyszeli lub sami jeszcze widzieli, przekażmy tym, co po nas przyjdą, pomni,   że gdzie była przeszłość, tam i przyszłość będzie”. Częścią Tradycji Wielkanocnych  jest Palma Wielkanocna i Potrawy Wielkanocne. I w tych dwóch kategoriach odbył się Konkurs. Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich Powiatu Suskiego, biorących w udział w konkursie  zaprezentowały się znakomicie. Zachwycające Palmy Wielkanocne i dwanaście  pięknie przybranych i udekorowanych stołów, zastawionych wyśmienitymi potrawami wielkanocnymi wzbudzały podziw komisji konkursowej i licznie przybyłych na konkurs gości. Ocenienie i wybranie tak pięknych Palm i wybornych Potraw było dla komisji konkursowej  nie lada wyzwaniem. W  kategorii „Potrawy Wielkanocne”  komisja  oceniała  walory smakowe potraw, nawiązanie do tradycji, estetykę podania i dekorację stołu. Dziesiątki potraw i ciast uginały stoły. Wszystko przyciągało wzrok i pachniało przyprawami. Na stołach dominował tradycyjnie chleb i chrzan, żur i  zupa chrzanowa,  jaja faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa, kaszanki, wszelkiego rodzaju wędliny, zapiekane pasztety, sałatki i wiele innych wybornych potraw. W tym roku po raz pierwszy na stołach pojawiły się białe sery, jajecznica z pokrzywą oraz gotowana kura. Nie brakowało też wielkanocnych bab, własnoręcznie upieczonych baranków wielkanocnych, mazurków, makowców, serników, kołaczy i innych przeróżnych ciast. Bardzo wysoki i wyrównany poziom kulinarnych prezentacji przysporzył jury wiele rozterek wewnętrznych. Pierwsze miejsce w zmaganiach o najlepiej zastawiony Stół Wielkanocny zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z  Juszczyna,  po nim uplasowały się  Panie z KGW w Bieńkówce, a miejsce trzecie wywalczyło KGW z  Tarnawy Górnej. Cztery równorzędne  wyróżnienia przyznano  Kołom Gospodyń Wiejskich z Baczyna, Budzowa, Zembrzyc i Tarnawy  Dolnej.

Druga kategoria Konkursu to „Palmy Wielkanocne”, które w tradycji Kościoła symbolizują mękę, ale i triumf i zmartwychwstanie Jezusa oraz nieśmiertelność duszy ludzkiej, a w tradycji ludowej są symbolem sił witalnych, życia, corocznej odnowy roślin i zapowiedzią ich kwitnienia i owocowania. Palmę przechowuje się z szacunkiem, wkłada za święty obraz, aby strzegła dom od złego i zapewniała Boże Błogosławieństwo. W kategorii Palm komisja konkursowa brała pod uwagę zgodność z tradycją, użycie naturalnych materiałów oraz estetykę wykonania. „Przepisy” nie zmieniły się do dziś. Palma musiała być wykonana z gałązek wierzbowych  z baziami. Powinny znaleźć się w niej przede wszystkim gałązki bukszpanu, cis, barwinek, jodła. Przyozdobiona kolorowymi wstążkami i kwiatami z bibuły. Jej twórcy nie mogą używać żadnych sztucznych, plastikowych i metalowych ozdób. Do konkursu zgłoszono 12  Palm. W ocenie Komisji Palma najpiękniejsza i najbardziej zgodna z tradycją  „przywędrowała” z Kołem Gospodyń Wiejskich z  Palczy. Miejsce drugie zdobyła Palma  z Toporzyska, kolejne miejsce przypadło  KGW z Jachówki.  Wyróżnienie przyznano ex aequo Palmom wykonanym przez Panie ze Stryszawy i Zachełmnej. Konkursowym zmaganiom połączonym z degustacją przygotowanych przez gospodynie przysmaków, towarzyszył spektakl „Gość Oczekiwany” w wykonaniu Grupy Apostolskiej z Bieńkówki    oraz  występ artystyczny  Zespołu Regionalnego gminy Budzów „Budzowskie Kliszczaki”. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków. Gratulujemy gospodyniom i dziękujemy za udział konkursie. A my pielęgnujmy, co dobre w naszej kulturze, bo kultywowanie i podtrzymywanie tradycji  dziadków i ojców  jest naszą powinnością.

Galeria